هانس کریستین اندرسن 1805-1875
(Hans Christian Andersen)
(1805-1875)
(Hans Christian Andersen)
(1805-1875)
هانس کریستین اندرسن ، نویسنده شاعر و هنرمند دانمارکی در دوم آپریل 1805 در شهر اودنسه، به دنیا آمد. پدرش کفاش کم در آمد بود و مادرش در خانه های مردم رختشویی می کرد . پدر هانس با وجودیکه تحصیلات کافی نداشت اما به خواندن داستان و نمایشنامه علاقمند بود و بسیاری از داستانهایی که می خواند ، برای هانس بازگو می کرد از این رو هانس از کودکی با کتابها و داستانهای گوناگون مانند هزار و یک شب آشنا شد .
سرگرمی دیگر هانس بازی با عروسکهایی بود که پدرش برای او درست می کرد . هانس با عروسکها نمایش می داد. با آنها سخن می گفت و خیالپردازی می کرد . گاهی نیز پدر او را به تئاتر شهر اودنسه می برد . هانس در سن یازده سالگی پدر خود را از دست دادو او در آن سن مشغول به کار شد. در این دوره سختی های زیادی کشید . سپس در سن چهارده سالگی یکه و تنها به کپنهاک پایتخت دانمارک سفر کرد . امیدوار بود در تئاتر آن شهر برای بازیگری پذیرفته شود ، اما موفق نشد. اما توانست با حمایتهای فردی به نام یوناس کالین در مدرسه ای به تحصیل بپردازد . سرانجام در سن بیست و چهارسالگی دوره تحصیل در این مدرسه را به پایان رساند از آن پس به سرودن شعر ، نوشتن داستان ، نمایشنامه ، طراحی و کاردستی با کاغذ و قیچی پرداخت . او به بسیاری از کشورهای اروپا سفر کرد و زندگی مردم این کشورها را از نزدیک دید . در این سفرها با نویسندگان معروف آن زمان چون ویکتور هوگو ، والتر اسکات ، چارلز دیکنز ، الکساندر دوما، بالزاک و برادران گریم آشنا شد.
نخستین اثر اندرسن برای کودکان در سال 1835 منتشر شد. علاقه و تشویق مردم سبب دلگرمی اندرسن بود به طوریکه تا پایان عمر نزدیک به 157 قصه و داستان ، 8 رمان ، 800 قطعه شعر ، 4 زندگینامه ، چند سفرنامه و تعداد بیشماری طراحی و کاغذ و برش پدید آورد . آثار اندرسن سرشار از واقعیتها زندگی است .
پایه بسیاری از آثار اندرسن قصه ها و افسانه های عامیانه اند . اما او این قصه ها و افسانه ها را چنان باز آفرینی کرده است که شکلی نو یافته اند . پیش از اندرسن کسانی چون شارل پرو و برادران گریم قصه ها و افسانه های عامیانه را برای کودکان و نوجوانان گرد آوری کرده بودند. اما بازآفرینهای اندرسن پایه گذار راه و روشی نو در ادبیات کودکان جهان و به ویژه خلق فانتزی های کودکان شد. نویسندگان بسیاری از روش او در داستان نویسی و باز آفرینی افسانه های عامیانه پیروی کردند و راه او را ادامه دادند.
قصه ها و داستانهای اندرسن به زبانهای گوناگون ترجمه شده اند . بسیاری از آنها چون بلبل ، دخترک شستی ، جوجه اردک زشت ، درخت صنوبر ، لباس نو امپراتور ، و پری کوچک دریایی ، جهانی و جاودانه شده اند.
دوستداران اندرسن برای بزرگداشت تلاش او در راه ادبیات کودک و نوجوانان جایزه جهانی به نام جایزه هانس کریستیان اندرسن بنیاد نهاده اند . این جایزه دو سال یک بار به بهترین نویسندگان و تصویرگران کتابهای کودکان و نوجوانان داده می شود.
(برگرفته از فرهنگنامه کودکان و نوجوانان جلداول )